Natural Balance Dentistry

Natural Balance dentistry is het aanpassen van de oppervlakten van de tanden en kiezen gebaseerd op de beschikbare hoeveelheid tand die er beschikbaar is. Hierdoor wordt een gezond contact tussen de kaak en onderkaak gecreëerd. Doordat er gezond contact wordt gecreëerd kan het paard de onderkaak naar voor, achter en opzij bewegen. Dit zorgt ervoor dat de kiezen, tanden en het kaakgewricht stabiel, in balans zijn en begeleid worden, tijdens de rotatie van de kaak.

Natural Balance Dentistry is de enige vorm van tandheelkunde, die een mechanische balans terugbrengt in de schedel en kaak, door het weer in balans brengen van de snijtanden. Door het balanceren van de snijtanden wordt de biologische verwachte neurologie van het geheel teruggebracht. De snijtanden en kiezen zijn bij een paard neurologisch verbonden, je kan het gebit eigenlijk vergelijken met een motor van een auto, als deze niet goed is afgesteld, functioneert de auto niet optimaal.

Controleren van de snijtanden.

Het TMJ gewricht

We beginnen de behandeling met een evaluatie van het gehele paard, we letten dan bijvoorbeeld op alle ongelijkheden in lichaam , voornamelijk op ongelijkheden in de pre-maxilla en pre-mandible (zie afbeelding) van het paard, bespiering en postuur. Al deze punten kunnen invloed hebben op het correct passen van de oppervlaktes van de tanden en kiezen. Het correct passen van de oppervlaktes van de tanden kiezen bepalen hoe het kaakgewricht (TMJ) is geplaatst.

Een tandarts behandeling is niet alleen belangrijk voor het vermalen van het voedsel maar nog belangrijker voor een gebalanceerd lichaam wat voortkomt uit een gebalanceerd kaakgewricht (TMJ)!

Om een paard ontspannen te laten lopen, moet het paard zijn onderkaak, mandible, naar voren kunnen schuiven. Door de onderkaak naar voren te schuiven kan het paard beter over de rug lopen en de omliggende spieren loslaten. Vaak zien wij dan ook na een behandeling een verbeterde bovenlijn. Wat het TMJ gewricht zo complex maakt zijn de vele aanhechtingen aan spieren, de connectie tot de oren, de zenuwen die er lopen en het Tongbeen aan het TMJ aanhecht.

Het TMJ gewricht is van grote betekenis bij het kunnen waarnemen van informatie van het eigen lichaam (ook wel proprioceptie genoemd) door een paard. De trigeminal zenuw is een complexe zenuw die door het oog, schedel en kaak (TMJ) van het paard loopt. Deze zenuw is verantwoordelijk voor het gevoel in het hoofd en het gezicht van het paard maar heeft ook een groot zeggenschap over de ‘kauw spieren’. Ook stuurt deze zenuw informatie over de temperatuur, druk, proprioceptie (het gevoel van het paard over zijn/haar lichaam) en pijn.

Disfunctie van deze zenuw kan bijvoorbeeld ongewenst gedrag veroorzaken zoals:
– Hoofd schudden
– Moeilijk een hoofdstel/halster om kunnen doen.
– Gevoelig bij atlas en hoofd regio
– Gespannen spieren bij de kaak.
Etc.

Door de snijtanden van uw paard te balanceren raakt het TMJ gecentreerd en kan disfunctie worden voorkomen

Het doel van Natural Balance Dentistry

Het doel van Natural Balance Dentistry is om de snijtanden, pre molars en molars zo te balanceren dat het TMJ gewricht in balans is zodat het lichaam in een harmonieuze en correcte manier kan bewegen. Wanneer tanden vanaf een jonge leeftijd tot oudere leeftijd op een correcte manier zijn behandeld, zullen er minder medische- en gedragsproblemen zijn.
Beperkingen van de kaak hebben effect op de zogenaamde gerichts en Trigeminus zenuwen. Het is belangrijk om scherpe randjes en ongelijkhedenweg te halen maar het nog belangrijker om rekening te houden dat je er niet te veel van af haalt omdat het TMJ gewricht dan zijn comfort kan verliezen. Het vernieuwen van de normale functie en neurologie van de kaak is de sleutel tot de lichamelijke en mentale gesteldheid van het paard. Wanneer er bij paarden te veel van de tanden wordt afgehaald of de tanden wordt in een verkeerde hoek ‘gezet’, komt er een punt dat de kiezen niet meer in contact met elkaar staan, paarden moeten dan veel kracht zetten om hun tanden in contact te brengen. Dit zorgt voor pijn en het niet goed functioneren van het kaakgewricht (hoofdpijn). Het kan beginnen met een beetje hoofdpijn en een niet fijn gevoel maar kan al snel op lopen tot een vervelend en geïrriteerd paard.

Voorbeeld van afbeelding

Bij het werken op een paard wat niet verdoofd is, kom ik gewoon bij de achterste kiezen. Dit komt door het gebruik van de vijlen ontworpen door Spencer Laflure. Ook is het nuttig om je paard voor en na een tandarts behandeling door een cranio sacraal therapeut. Dit helpt de spanning van o.a de kauwspieren los te laten en zorgt voor de optimale uitlijning.