Waarom moeten paarden naar de tandarts?

Iedereen blijkt te snappen dat de hoef van een paard correct in balans moet staan en bijgehouden moeten worden, helaas wordt over de tanden van een paard lang niet zo nagedacht. Paarden hebben 36-40 tanden die ook groeien.

De tanden van paarden zijn verkalkte zenuwen en deze zijn verbonden aan hun neurologische systeem. Doordat de tanden zijn verbonden met de de zenuwen, kan een kleine onbalans in het gebit al voor voor problemen zorgen door het gehele lichaam van een paard.

In de natuur zou het paard 14-18 uur grazen, knabbelen aan takken en nog veel meer dingen. Hierdoor komen de snijtanden door en groeien de tanden. De snijtanden zijn de sleutel tot een gebalanceerde mond. De lengte en de hoek van de snijtanden op vijf jarige leeftijd zijn bedoeld om het gehele leven in deze stand te blijven. Het is op vijf jarige leeftijd dat de snijtanden van onze paarden (meestal niet mogelijk om 14-18 uur te grazen) de passende hoek en lengte hebben. Dit is het begin van abnormale druk en rotatie van het TMJ gewricht, het gewricht waar de kaak aan de schedel hangt. De rotatie van dit gewricht wordt gedicteerd door de snijtanden, wat zorgt voor een patroon in de kiezen.

Het punt van Natural Balance Dentistry, is dus het aanpakken van de oorzaak, wat in dit geval de snijtanden zijn. Het balanceren van de kiezen kan niet gedaan worden zonder gebalanceerde snijtanden. Doordat wij de snijtanden aan passen, wordt het TMJ gewricht gebalanceerd en gestabiliseerd. Door dit te doen wordt er een gehele neurologische connectie gecreëerd in het lijf, dit verbeterd spiermassa, de mogelijkheid tot het verlengen van het lichaam, flexibiliteit en dit resulteert in een beter functionerend lichaam wat lijd tot betere performance.